Νέος Επενδυτικός Νόμος

Με ποσοστό 75% η χρηματοδότηση (επιδότηση) επενδύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Στο 70% η επιδότηση από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο
Στο 70% η επιδότηση από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Στα υψηλότερα κίνητρα του νέου Επενδυτικού Νόμου τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.   Όπως είναι γνωστό, στις αρχές του Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο Νέος Επενδυτικός Νόμος (επισυνάπτεται στο τέλος του άρθρου), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον τρέχοντα μήνα (Ιούνιος 2022) αναμένεται η πρώτη Πρόσκληση που θα αφορά τιε επενδύσεις στην Μεταποίηση και την εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics).

Ένα από τα θέματα που μας απασχόλησε κατά τους προηγούμενους μήνες (από την ψήφισή του Νόμου μέχρι σήμερα) είχε να κάνει με την αποσαφήνιση του ποσοστού χρηματοδοτικής ενίσχυσης (επιδότησης) που δικαιούνται οι επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου.  Και αυτό γιατί, σε αντίθεση με τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους που προέβλεπαν ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου περιλαμβάνονται στις περιοχές αυτές των αυξημένων κινήτρων του Νόμου (επιχορηγήσεων), ο νέος Νόμος δεν κάνει παρόμοια ρητή αναφορά.

Για το σκοπό της διευκρίνισης του θέματος, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου  συναντήθηκε χθες (Τρίτη 14.06.2022) στην Αθήνα,  με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη, σε συνάντηση που είχε κανονιστεί από τον Βουλευτή Λέσβου και Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος ήταν παρών και ο ίδιος στη συνάντηση.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου έθεσαν στον Υπουργό το μείζον θέμα της ανάγκης αποσαφήνισης του νέου Νόμου ως προς το ποιες περιοχές δικαιούνται τις μέγιστες δυνατές δωρεάν επιδοτήσεις.

Απαντώντας στο αίτημα αυτό ο Υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι ενώ πράγματι δεν υπάρχει αυτή η ρητή αναφορά στο νέο Νόμο, θεωρεί αυτονόητο ότι τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανήκουν στις αποκαλούμενες στο νέο νόμο «Περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης»  που ούτως ή άλλως δικαιούνται τις μέγιστες δυνατές επιδοτήσεις.   Επιπρόσθετα ο Υπουργός δεσμεύθηκε μετά από σχετική παρέμβαση του κ. Αθανασίου ότι την προφορική αυτή διευκρίνισή του θα την συμπεριλάβει το συντομότερο δυνατόν, σε ερμηνευτική εγκύκλιο του Νόμου, όπου θα γίνεται ρητή αναφορά στο θέμα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το Νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, σηματοδοτεί μια καινούργια περίοδο με πολύ σημαντικά κίνητρα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αφού οι επενδύσεις στα νησιά της Περιφέρειας μπορούν να φτάσουν (για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις) να χρηματοδοτούνται με το μέγιστο δυνατό ποσοστό επιδότησης 75%, από 55% που ίσχυε με τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο.

Εν αναμονή της Προκήρυξης του πρώτου Ειδικού Καθεστώτος του Νόμου (Μεταποίηση) αλλά και του επόμενου (Τουρισμός) που αναμένονται σύντομα, τα νέα για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι εξαιρετικά, αφού καθιστούν το Βόρειο Αιγαίο ιδιαίτερα ελκυστικό τόπο υλοποίησης επενδύσεων.


ΦΕΚ Α 16 (2022)

Related Posts

-ΕΣΠΑ-2021-2027

Με αυξημένα ποσοστά εγκρίθηκε ο χάρτης χορήγησης περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδας για την περίοδο 2022-2027