Ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη του κλάδου της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών προτίθεται να δώσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο χανιώτης υπουργός Γιώργος Σταθάκης είπε ότι εργαλείο για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση θα είναι ο επενδυτικός νόμος μέσω του οποίου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, η οποία μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Υψηλή ποιότητα
Κι αυτό όχι μόνο γιατί η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή, αλλά γιατί διαθέτει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης λόγω της υψηλής ποιότητας των προϊόντων της.Για τις δυνατότητες που υπάρχουν, άλλωστε, μιλούν οι ίδιοι οι αριθμοί.
Οπως αναφέρουν τα στοιχεία του κλάδου, η βιομηχανία τροφίμων αποτελείται από 16.695 επιχειρήσεις (αποτελούν το 33,5% του συνόλου των επιχειρήσεων στη βιομηχανία) και απασχολεί περίπου 110.000 άτομα. Οι εργαζόμενοι αναλογούν στο 25% του συνόλου απασχολουμένων στη μεταποίηση, θέσεις εργασίας που διατηρήθηκαν παρά τη βαθιά οικονομική ύφεση.
Πρόκειται για κλάδο ισχυρά εξαγωγικό (15% του συνόλου), με πλούσια εμπειρία ιδιαίτερα σε κάποιους υποκλάδους, όπως φρούτα και λαχανικά (οι εξαγωγές τους αποτελούν το 6% των συνολικών μεταποιητικών εξαγωγών), έλαια, προϊόντα γάλακτος και τυριά, είδη κρέατος.
Σε κάποιους μάλιστα τομείς ο κλάδος πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επί παραδείγματι στη φέτα όπου η Ελλάδα κατέχει το 28% της παγκόσμιας αγοράς.
Σε κάποιους άλλους τομείς, όπως φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και ιχθυοκαλλιέργειες, η χώρα ακόμα και στις σημερινές συνθήκες είναι ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.
Οπως επισημαίνεται, εκτός από τις μεγάλες βιομηχανίες που πρωταγωνιστούν στην αγορά υπάρχει ανεκμετάλλευτο παραγωγικό δυναμικό – υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 1.000 εγκαταλειμμένα εργοστάσια τροφίμων διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και πολλά από αυτά διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό.
Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης εκμεταλλευόμενη τους πόρους του ΕΣΠΑ, για την κατανομή των οποίων αναμένεται να δοθεί μάχη από τους υπουργούς.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, προβλέπεται στον νέο επενδυτικό νόμο να εντάσσονται επενδύσεις για την ίδρυση παραγωγικών μονάδων μόνο από πολύ μικρές επιχειρήσεις και από κοινωνικές επιχειρήσεις, να χρηματοδοτούνται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση υπαρχουσών μονάδων που είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να χρηματοδοτούνται για την προώθηση πωλήσεων μόνο κοινωνικές επιχειρήσεις.
Επίσης, να προβλέπεται χρηματοδότηση για επαναλειτουργία υπαρχουσών βιομηχανικών εγκαταστάσεων τροφίμων (με ή χωρίς εξοπλισμό) που βρίσκονται σε αδράνεια από πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και από κοινωνικές επιχειρήσεις.