Χαμηλός βαθμός υλοποίησης στη Β’ Δράση ΕΣΠΑ

Πολύ χαμηλός βαθμός απορρόφησης των κονδυλίων, σύμφωνα με  τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, παρατηρείται στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών»  (Β’ Δράση ΕΣΠΑ).

Αν και έχουν ενταχθεί περίπου 14 χιλιάδες επιχειρήσεις, ποσοστό άνω του 60%  δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης.

Η χαμηλή απορρόφηση κατά την άποψη του κ. Κωνσταντινόπουλου είναι αποτέλεσμα διαφόρων προβλημάτων «όπως το θέμα της σταθερότητας, τι γίνεται με τις πολιτικές εξελίξεις», όπως είπε ο υφυπουργός.

Δεύτερος ανασταλτικός παράγοντας είναι, όπως δήλωσε, θέματα που σχετίζονται με τις χρηματοδοτήσεις «είτε αφορούν τις τράπεζες, είτε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε εμείς ως κράτος που δίνουμε».

Υπάρχει όμως και μια ειδική κατηγορία, συνέχισε ο ίδιος, «… είχαμε στο πρόγραμμα τους δικαιούχους οι οποίοι έκαναν τα χαρτιά τους χωρίς καμία προϋπόθεση, πήραν την έγκριση και υπήρχαν και οι δυνητικά δικαιούχοι, αυτοί που για να πάρουν την έγκριση ενώ είχαν τη βαθμολογία, τους λέγαμε: θα βάλετε το 30% της επένδυσης και μετά θα σας βοηθήσουμε. Η διαφορά είναι ότι οι δικαιούχοι που δεν χρειαζόταν να βάλουν το 30% στην αρχή δεν φαίνεται να προχωράνε πολύ γρήγορα τις επενδύσεις, σε σχέση με αυτούς που έδωσαν το 30%».

Όπως αποσαφήνισε ο υπουργός, εξετάζονται διάφορα ζητήματα τα οποία αξιολογούνται έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, για να προχωρήσουν οι επενδύσεις και να λειτουργήσουν καλύτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος, σημείωσε ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ βρίσκεται στο 75% και σε σχέση με πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε απορρόφηση επιπλέον 900 εκατομμυρίων ενώ γνωστοποίησε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιούνται αναλυτικά στοιχεία ανά εβδομάδα και θα φαίνεται η εξέλιξη των έργων.
 

Related Posts